Søk i denne bloggen

tirsdag 2. februar 2010

Mexicansk mat

De første innbyggerne i Mexico var jegere og samlere. De jaktet på ville dyr, og fant viltvoksende planter de kunne spise. Så ble det gjort en viktig oppdagele, el MAIZ.

Dette forandret tilværelsen. Folk ble bofaste. Ved hjelp av ei enkel skrubbkvern malte de maisen til til mel. De laget ei takke, slik at de kunne steike maiskakene. Tortillaen var født. Tortilla kjenner de fleste, men vi kan beskrive den som ei potetkake. I dag kjøper man tortilla på nærbutikken, eller på en tortileria, der de blir laget i en maskin.

En annen viktig plante ble frijoles - svarte bønner. De første innbyggerne kokte dem i leirkrukker. Tortillas y frijoles ble, og er fortsatt basisen i det mexicanske kjøkken.

Wikipedia har en god artikkel. Les også; A Thumnail history of Mexican Food Hvordan lage tortilla? Den tortillaen som lages på filmen er større enn det vi kjøper, de er ca 15 cm i diameter. Når tortillaen lages for hand, er det mange som legger den på en folie mens den bakes ut. Til slutt legger man den i ei presse for å få den tynn og fin, og så stekes den på takke. Den ferdige tortillaen oppbevares i et klede, slik at den holder seg varm og ikke blir tørr.

Tortilla kan også lages av hvetemel.

Uttale av ordet: På spansk uttales dobbelt ll som norsk j eller lj. Tortilla uttales: tortidja

Bildet: Mi desayuno hoy: Tortillas, frijoles, hueves y salsa. Muy bien!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar